Ψαξε, ψαξε και θα το βρεις | Παιζοντας με τη Δημοσιογραφικη Πραξη

ψάξε ψάξε.png
ψάξε ψάξε.png

Ψαξε, ψαξε και θα το βρεις | Παιζοντας με τη Δημοσιογραφικη Πραξη

1.00

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το «Λόγου Παίγνιον», υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές, να αντιληφθούν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφικής πληροφορίας, αλλά και την απατηλή, πολλές φορές χρήση διασποράς ειδήσεων, ειδικά στο διαδίκτυο. Tο πρόγραμμα στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και στην ανάπτυξη του κίνητρου μάθησης μέσα από το παιχνίδι.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και στην ανάπτυξη του κινήτρου μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Σκοπός είναι οι μαθητές να αντιληφθούν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφικής πληροφορίας και να αναπτύξουν αντανακλαστικά απέναντι στην αβασάνιστη, πολλές φορές, διασπορά ειδήσεων, ειδικά στο διαδίκτυο. Έτσι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια δημιουργική και ηθική στάση σχετικά με τη

δημοσιογραφία, αλλά και να αντιληφθούν πως η δημοσιογραφική πράξη μπορεί να επηρεάσει, ακόμα και να διαμορφώσει την πραγματικότητα και τον κόσμο μας. Τέλος, στόχος του προγράμματος είναι ακόμη να συμβάλει στην άρση των αρνητικών στερεοτύπων που αφορούν στη δημοσιογραφία και στους δημοσιογράφους.

Για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του προγράμματος εργάζεται μια διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και ψυχολόγοι. Από τις παρατηρήσεις της παραπάνω ομάδας και από τη μελέτη των αξιολογήσεων των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων, φάνηκε πως οι μαθητές μπόρεσαν να δουν ως θετική και απαραίτητη τη δημοσιογραφική πράξη. Αν και προβληματίστηκαν σε σχέση με την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφίας, αν και συνειδητοποίησαν πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι επιχειρούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, αν και βίωσαν την απάτη μιας ψεύτικης είδησης μέσω διαδικτύου, παρόλα αυτά αντιλήφθηκαν βιωματικά, πως δίχως τη δημοσιογραφική πράξη καταλήγουμε και πάλι σε λάθος συμπεράσματα.

Τα θετικά σχόλια των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει ήδη το πρόγραμμα ήταν πολλά. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτών είναι: «Πιστεύω πως θα είχε μεγάλη σημασία αν παρακολουθούσε το πρόγραμμα και ένας μεγάλος από την οικογένειά μου, γιατί έτσι θα μπορούσε να αλλάξει όλο το κλίμα μέσα στην οικογένεια, έτσι ώστε να μπορώ και εγώ να ζω μέσα σε μια πιο αληθινή πραγματικότητα».

Add To Cart

ΝΕΑ:

31.03.2017 - Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις» συμπεριλαμβάνεται στη νέα, πανευρωπαϊκή έρευνα για την «παιδεία στα μέσα ενημέρωσης» (media literacy), στις χώρες-μέλη των EU-28, η οποία διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο, τον ερευνητικό οργανισμό για τα οπτικοακουστικά και ΜΜΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δείτε την πλήρη έρευνα πατώντας εδώ.

26.10.2017 - Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις» αποτελεί ένα από τα 12 εκπαιδευτικά projects που έχουν επιλεγεί πανευρωπαϊκά για να διεκδικήσουν το βραβείο EVENS Prize for Media Education

15.05.2016 - Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016. Για να ενημερωθείτε για τις ακριβείς ημερομηνίες και για να κάνετε κράτηση επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210-5241624, 6973823425 και 6974188933, καθώς και στο info@logoupaignion.com!